Inzicht in bedrijfswaardebepaling

Als je overweegt in een bedrijf te investeren, moet je begrijpen hoe de waarde van het bedrijf wordt bepaald. Het kennen van deze informatie kan je helpen beslissen of het bedrijf het waard is om in te investeren of dat het niet de beste keuze is voor je financiële portefeuille. Laten we eens kijken wat er komt kijken bij het bepalen van de waarde van een bedrijf en hoe dit je investeringsbeslissingen beïnvloedt. 

De drie factoren van waardebepaling 

Bij het bepalen van de waarde van een bedrijf spelen drie belangrijke factoren een rol: winst, activa en passiva. Winst is de hoeveelheid geld die een bedrijf verdient nadat alle kosten (inclusief belastingen) zijn betaald. Activa zijn alle eigendommen die het bedrijf bezit, zoals gebouwen, apparatuur, inventaris, enz. En passiva tenslotte zijn alle schulden die het bedrijf heeft aan schuldeisers of leveranciers. 

Uitgelicht: wat is mijn bedrijf waard?

Hoe deze factoren van invloed zijn op investeringsbeslissingen 

Deze drie factoren beïnvloeden allemaal de aandelenprijs van een bedrijf, die investeerders helpt bepalen of ze al dan niet in een bepaald bedrijf moeten investeren. Als een bedrijf bijvoorbeeld hoge winsten en lage schulden heeft, maar weinig activa, dan zullen beleggers wellicht minder geneigd zijn hun geld in dat specifieke bedrijf te steken, omdat er minder zekerheid is voor hun investering. Aan de andere kant, als een bedrijf sterke activa heeft en weinig schulden dan zijn investeerders misschien meer bereid om te investeren omdat ze weten dat hun geld veilig zal zijn, ongeacht de winst die het bedrijf maakt. Het is belangrijk om te onthouden dat deze factoren snel kunnen veranderen, dus het is belangrijk om vaak terug te komen als je een investeringsbeslissing neemt.     

Conclusie 

Bedrijfswaarde bepalen is een belangrijke factor bij de beslissing om al dan niet in een bepaald bedrijf te investeren. Door te begrijpen hoe winsten, activa en passiva de aandelenprijzen en de totale waarde beïnvloeden kun je weloverwogen beslissingen nemen over waar je je geld in moet stoppen en het meeste uit je investeringen halen. Je bewust zijn van deze drie sleutelfactoren kan het verschil maken bij de keuze van de bedrijven waarin je uiteindelijk investeert!