Waarom je een brandwacht nodig hebt

Een brandwacht is een aangewezen persoon die verantwoordelijk is voor het bewaken van een gebied op mogelijke brandgevaren. Brandwachten komen vaak voor op bouwplaatsen, maar ook in andere omgevingen zoals kantoorgebouwen, scholen en woningen. In dit artikel bespreek ik een aantal redenen waarom je een brandwacht nodig hebt.

Een brandwacht is geen garantie voor het voorkomen van brand

Hoewel de aanwezigheid van een brandwacht niet garandeert dat er geen brand zal ontstaan, zorgt hij wel voor extra veiligheid door ervoor te zorgen dat er voortdurend iemand op de uitkijk staat voor mogelijke gevaren. Brandwachten zijn vooral belangrijk op bouwplaatsen, waar het risico op brand groter is door het gebruik van brandbare materialen en apparatuur.

De gevaren van brand

Branden kunnen veel schade aanrichten, zowel aan eigendommen als aan mensen. In 2015 waren er alleen al in de Verenigde Staten naar schatting 1.345.500 branden, met 14,3 miljard dollar schade tot gevolg. Gemiddeld sterven dagelijks zeven mensen bij branden en raken er nog eens 36 gewond. Naast de fysieke verwondingen die branden kunnen veroorzaken, kunnen ze ook leiden tot emotionele trauma’s. Getuige zijn van een brand kan een traumatische ervaring zijn en zelfs als je ongedeerd ontsnapt bent, kan de wetenschap dat je huis of werkplek beschadigd of verwoest is, verwoestend zijn.

Wat doet een brandwacht?

Een brandwacht is belast met het bewaken van een gebied op potentiële brandgevaren en het nemen van maatregelen om te voorkomen dat het echte branden worden. Dit kan het inspecteren van elektrische bedrading inhouden, het zoeken naar tekenen van rook of vonken, en ervoor zorgen dat brandbare materialen goed zijn opgeborgen. In sommige gevallen kan een brandwacht ook verantwoordelijk zijn voor het bedienen van brandblussers of andere noodapparatuur.

Bron: De Groot Brandwachten