Wat is AR en wat kan je er allemaal mee doen?

Wat zou je ervan denken mochten we je vertellen dat het mogelijk is om als het ware een brug te creëren tussen enerzijds het echte leven en anderzijds het virtuele leven? In de basis lijkt dit misschien een beetje sciencefiction, maar in de praktijk kan er worden vastgesteld dat het dat al lang niet meer is, integendeel. De komst van AR of zogenaamde augmented reality heeft er namelijk voor gezorgd dat die brug op een veel eenvoudigere manier kan worden gecreëerd dan je in eerste instantie mogelijks zou vermoeden. Hoe dan ook, wil jij graag meer te weten komen over de toepassingen van deze technologie? Dan dien je absoluut verder te lezen!

Wat moet je precies weten over augmented reality?

Het is in de praktijk helemaal niet zo eenvoudig om een echte definitie op te stellen voor wat AR nu precies is. Van belang is vooral om er rekening mee te houden dat augmented reality en virtual reality niet dezelfde zaken zijn, integendeel. Voor deze laatste geldt namelijk dat je, je als persoon in de virtuele wereld gaat begeven. Je zal dus met andere woorden volledig van de werkelijkheid worden afgezonderd. Dat is niet het geval bij de augmented vorm. In dat geval worden de werkelijkheid en de virtuele wereld als het ware met elkaar verenigd.

Bovenstaande klinkt natuurlijk best complex. Dat is het gevolg van het feit dat het echt lastig is om een vaste definitie te maken voor beide technologieën. Van belang om te weten is in ieder geval dat je bij AR de echte wereld niet gaat verlaten. Dat is wel het geval bij VR. Mede omwille van deze reden heb je bij deze laatste ook een VR-bril nodig. In het geval van augmented reality kan je als het ware elementen uit het echte leven integreren in een virtuele omgeving. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen meten of een bepaald meubelstuk uit je oude woonst mogelijks ook past in het nieuwe huis of niet. Dit is uiteraard slechts één van de vele toepassingsmogelijkheden van deze technologie.

Op welke manieren maken we nu al gebruik van AR?

In de basis zou je kunnen stellen dat het gebruik van AR en de toepassingen die ze in de praktijk met zich meebrengt nog voornamelijk toekomstmuziek zijn. In de praktijk kunnen we echter vaststellen dat dit al lang niet meer het geval is. Op verschillende manieren heeft augmented reality er namelijk door de jaren heen reeds voor gezorgd dat ons leven eenvoudiger of zelfs leuker is geworden. Verschillende applicaties maken dan ook reeds gebruik van eenzelfde soort technologie als die van Expivi.com. Enkele voorbeelden die we op dit vlak graag willen aanhalen zijn de volgende:

  1. Pokémon Go; 
  2. Google Translate;
  3. Wanna Kicks;
  4. IKEA Place; 

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele bekende namen waar je meer dan waarschijnlijk wel al eens over hebt gehoord. Het spreekt echter voor zich dat er ook nog heel wat andere applicaties op de markt bestaan die gebruikmaken van AR. In de basis maakten ze wellicht gebruik van een andere technologie, maar inmiddels is deze door de implementatie van augmented reality wellicht aanzienlijk uitgebreid of verbeterd. Mogelijks heb je er zelfs al eens gebruik van gemaakt!