Storytelling vaardigheid met presentaties

Bij Learnit wordt de cursus Presenteren aangeboden, waar allerlei presentatievaardigheden worden geleerd. In dit artikel gaan we verder in op storytelling, het is natuurlijk van belang dat jouw verhaal goed in elkaar steekt en op alle punten op elkaar past.

Storytelling, wat is het?

Vind je het lastig om zo’n waterdicht verhaal uit te spreken en is jouw verhaal alleen maar droge stof die je uit spreekt? Dan is het goed om een verhaal te vertellen waar de luisteraar zich echt in kan gaan verdiepen. Kies dan een persoon in een situatie die iedereen zich kan voorstellen. Zorg voor een situatie waarin je jezelf ook in kan herkennen en probeer een onderwerp te zoeken waar jezelf ook enthousiast van wordt. Zoek iets als een sport of een situatie in het dagelijks leven.

logo

Tips

Het is daarin de truc om te zoeken naar iets wat jou aanspreekt. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat doe je het liefst qua sport? Waar kun jij gemakkelijk over meepraten? Denk bijvoorbeeld aan mannen die uren kunnen lullen over voetbal. Wanneer je zo alles in een verhaal kan gooien wordt het makkelijker en zal jouw verhaal bijna automatisch gepresenteerd worden.

Zo heb je geen stress meer over dingen die je kan vergeten, je verteld bijna meer dan dat je zou moeten. Waar je overigens voor moet oppassen, waar je dan op moet letten; is het publiek vallen ze in slaap en kappen ze jouw af? Waarschijnlijk niet, wanneer jouw verhaal zo enthousiast is zullen ze je veel vragen gaan stellen.